dilluns, 23 de maig del 2016

Treballem l'autoretrat

Bon dia!

Exemple d'avatar fet a mà,
amb Paint i amb recursos on-line.
Avui parlarem sobre una eina que ens pot ser molt útil per utilitzar amb els nostres alumnes, des dels més petits fins a més grans: l’autoretrat. Els autoretrats són una manera que cada alumne pugui identificar-se a si mateix, de tenir algun recurs que el representi. El ventall de possibilitats que tenim a l’hora de fer-ne un és molt ampli i els alumnes poden crear-ne un d’ells mateixos d’una manera fàcil i divertida.

Quan els nens creen el seu propi avatar els ajuda a pensar en les seves característiques, en els seus trets definitoris... A continuació us proposo un joc que pot ser molt interessant per fer amb els nens. Primerament, se’ls demana que es dibuixin en un paper a ells mateixos: es tracta d’un autoretrat manual. Després, es fomenta la seva imaginació tot proposant-los que es retratin fent ús del Paint o algun altre programa. A continuació, amb l’ajuda de diferents aplicacions on-line, els alumnes creen diferents avatars. Com a resultat, els alumnes obtindran uns quants autoretrats: el manual i els realitzats amb el Paint i on-line. Tot seguit, es fa una taula amb l’avatar de cada alumne i ells han de jugar a relacionar-los amb la persona que creguin que és. La capacitat d’observació esdevé fonamental per reconèixer quin avatar correspon a cada company. Aquesta activitat no només és divertida pels nens, sinó que millora la seva capacitat d’observació, de reconeixement d’allò que l’envolta i d’autoconeixement. A més a més, és una manera de treballar les noves tecnologies amb els més petits.

Aquests avatars creats pels alumnes els podem fer servir en diferents plataformes d’Internet, ja que si pengéssim fotografies dels alumnes no estaríem respectant la seva privacitat i podria ser perillós, però usant els avatars no hi hauria cap problema perquè els nens podrien mostrar els seus trets identificatius tot conservant l’anonimat.

A continuació us presento alguns recursos on-line per fer avatars:
                -Crear un avatar
                -Avachara Avatar
                -Pocoyize
                -Picassohead
                -Avatar Mii
                -Reasonably Clever, Blockhead
                -Face your manga

A més a més de tot això, els avatars també poden ser utilitzats pels adults, no només pels nens. Molts artistes han fet retrats que els defineixen perfectament i d’altres en fan que són mes complicats de reconèixer.

Font: Encarna Beltrán (exemple d'avatars d'artistes)

Com veieu a les fotografies anteriors, alguns retrats són molt fidels a la realitat, mentre que d'altres són molt abstractes.

Retrat abstracte                                 Retrat realista

Font: Encarna Beltrán

Per últim, adjunto un vídeo amb diferents autoretrats fets per pintors famosos, perquè pugueu inspirar-vos:


Després d'haver conegut una mica més sobre els autoretrats, us animaríeu a fer-ne un? Endavant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada